All
Projects
Products
Events
Competitions

Kingston University Town House / Grafton Architects

Kingston University Town House / Grafton Architects
© Ed Reeve
© Ed Reeve

© Ed Reeve © Ed Reeve © Dennis Gilbert / VIEW © Ed Reeve + 42

  • Architects: Grafton Architects
  • 分分11选5 Kingston University Town House / Grafton Architects | ArchDaily Area of this architecture project Area:  9400.0
  • 分分11选5 Kingston University Town House / Grafton Architects | ArchDaily Completion year of this architecture project Year:  2020
  • 分分11选5 Kingston University Town House / Grafton Architects | ArchDaily Photographs:  Ed Reeve, Dennis Gilbert / VIEW
  • Client: Kingston University
  • Contractor: Willmott Dixon Construction (WDC)
  • Structural Engineer: AKT II
  • M&E Consultation: chapmanbdsp (Design Stage), DES Electrical/CMB Engineering (Construction Stage)
  • Project Management And Cost Management: Turner & Townsend
  • Quantity Surveyor, Cdm Advisory And Bim Advisory: Turner & Townsend
  • Client Technical Team: Architon Group Practice and MG Partnership
  • Clerk Of Works (Civils & Services): Fulkers
More Specs Less Specs
© Dennis Gilbert / VIEW
© Dennis Gilbert / VIEW

Text description provided by the architects. The recipient of this year’s RIBA Gold Medal, Grafton Architects, has completed Town House – a £50m landmark teaching building for Kingston University in London. The Dublin-based practice was selected to design the scheme from a five-strong shortlist following a competition initiated by Kingston University in conjunction with RIBA in 2013. Designed to act as the University’s front door and a gateway to Kingston upon the Thames, Town House is part of a new vision for Kingston, encouraging informal learning and building stronger links with the town centre and connecting its vibrant student population with the local community.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

排列五直选遗漏designed as an innovative learning centre for the university, the open ethos of the building is reflected internally, with over 50 percent of the 9,400sqm accommodation designed to be open-plan. a matrix of interlocking spaces and uses overlap and weave together physically and visually, allowing students, visitors and staff to find secluded corners for inventive studying and collaborative group work while remaining part of an interconnected whole. occupants of town house can always see what is happening throughout the building, encouraging collaboration and helping to facilitate learning as a social process.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

排列五直选遗漏constructed by the multi-award-winning contractor willmott dixon, the new building replaces a pre-fabricated building accommodating student, meeting and office space. town house signifies an important milestone in the revitalisation of kingston university’s estate and amplifies the university’s place at the heart of the royal borough of kingston. with sustainability and community access central to the university’s key principles, grafton architects’ design radically reconfigures students’ learning experience, creating spaces that are liberating and open, allowing informal learning, research, and performance to take place organically under one roof. designed with the local community as well as staff, students and alumni in mind, town house delivers a new dynamic and much needed civic presence for the community, offering a world-class vision for the future of britain's university buildings.

© Ed Reeve
© Ed Reeve
Ground floor plan
Ground floor plan
© Ed Reeve
© Ed Reeve

conceived as a cultural and educational hub for students, staff, alumni and the local community, town house houses the main university library and archives alongside a covered courtyard, dance studios, studio theatre, and adaptable learning space as well as two cafes. town house has also been designed with community needs in mind.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

排列五直选遗漏reflective of the external cloisters seen in northern european architecture, the colonnade is a key part of the scheme providing amenity space with no barriers that are intended to draw students, staff, visitors and the community into the life of the building. on the upper floors, three cascading landscaped terraces promote external movement throughout the building effortlessly connecting the scheme from ground level to roof. constructed from reconstituted stone, the outer face of the colonnade echoes the portland stone facade of the surrey county council building opposite.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

排列五直选遗漏the triple-height internal courtyard, café, foyer and performance and assembly spaces are located on the ground floor, intended to welcome visitors. a grand open stair weaves its way through the building forming a connection between volumes and uses. meanwhile, private study areas allow learning to occur uninterrupted.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Penrhyn Rd, Kingston upon Thames KT1 2EE, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kingston University Town House / Grafton Architects" 05 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <http://zhungz.icu/933169/kignston-university-town-house-grafton-architects/> ISSN 0719-8884
© Ed Reeve

伦敦金斯顿大学学习中心 / Grafton Architects

You've started following your first account!

Did you know?

you'll now receive updates based on what you follow! personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


三地和值尾走势图中彩网 福彩快三遗漏走势图表 免费送彩金288 双色球胆拖中奖计算表 福彩3d正版藏机图