All
Projects
Products
Events
Competitions

Recovery of Merola’s Tower / Carles Enrich Studio

Recovery of Merola’s Tower / Carles Enrich Studio

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 37

  • Arquitectos: Carles Enrich Studio
  • 十一选五图标精灵 Recovery of Merola’s Tower / Carles Enrich Studio | ArchDaily Area of this architecture project Area:  40.0
  • 十一选五图标精灵 Recovery of Merola’s Tower / Carles Enrich Studio | ArchDaily Completion year of this architecture project Year:  2019
  • 十一选五图标精灵 Recovery of Merola’s Tower / Carles Enrich Studio | ArchDaily Photographs:  Adrià Goula
  • 十一选五图标精灵 Recovery of Merola’s Tower / Carles Enrich Studio | ArchDaily Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Tallfusta
  • Lead Architect: Carles Enrich Giménez
  • Clients: Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (Diputació de Barcelona) and Puig-reig Town Council
  • Engineering: MASAad
  • Landscaping: Carles Enrich Studio
  • Collaborators:
  • Built Area Tower: 40 m2
  • Built Area Environment: 160 m2
More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. In the south of the municipality of Puig-Reig stand the remains of the heritage site of the castle of Merola, dated from the late thirteenth century. Due to the documented earth tremors that shook Catalonia in the 1500s, only one of the faces of the defense tower, originally with a rectangular plant of 5 x 3,8 m and 14,8 m height, is still standing. The detachment of part of its coronation in 2016 put Puig-reig Town Council on alert. The high risk of collapse, with the subsequent loss of the monument, called for an intervention to guarantee the preservation of the remains and the recovery of the building for the village as an attraction for visitors.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
General Plan
General Plan
© Adrià Goula
© Adrià Goula

two basic lines of intervention were adopted to meet these aims: the consolidation of the surviving remains and the reinforcement of the medieval structure. the reinforcement takes the form of a timber structure comprising 18 sections of a 14-cm square that follow the original perimeter of the stone wall. like a scaffolding, it structurally stabilizes the pre-existing construction, recovers the original volume and restores its function in the territory as a lookout and defense point. the new structure resolves the functional reinforcement conditions and establishes a dialogue with the pre-existing stone wall, evidencing the intervention with respect to the original construction.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Axonometry
Axonometry
© Adrià Goula
© Adrià Goula

the missing foundation is recovered with lime concrete and the two structures are tied using wooden profiles anchored to the stone canvas at 14 points. the insertion of a stairway inside the structure provides access to the three original levels of circulation and facilitates the future maintenance of the monument. the ascent to the upper level of the tower recovers a point of view that had been inaccessible since the fifteenth century. finally, the stones found in the archaeological excavation are reused to delimit the intervention and show the original demolition material.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Section 1
Section 1
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 08692 Puig-reig, Barcelona, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Recovery of Merola’s Tower / Carles Enrich Studio" [Recuperación de la Torre de Merola / Carles Enrich Studio] 16 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <http://zhungz.icu/931955/recovery-of-merolas-tower-carles-enrich-studio/> ISSN 0719-8884
© Adrià Goula

Merola塔楼遗址修复,三层材料叠加 / Carles Enrich Studio

You've started following your first account!

Did you know?

you'll now receive updates based on what you follow! personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


三地和值尾走势图中彩网 福彩快三遗漏走势图表 免费送彩金288 双色球胆拖中奖计算表 福彩3d正版藏机图